METHODE ELINE SNEL

Methode Eline Snel is een aandachttraining, ook bekend als ‘mindfulness’. Tijdens de acht- tot tienweekse training van gemiddeld een uur per week leren kinderen om vanuit een vriendelijke, opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze raken vertrouwd met hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen, of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En bovenal: ze leren aardig te zijn, voor zichzelf en voor anderen.

Achtergrond van de methode Eline Snel

Het was een bijzondere tijd om een methode in de praktijk te ontwikkelen. In 2005 begonnen de intensieve jaren: van dag in dag uit ontdekken met kinderen wat meditatie voor ze kan betekenen. Van kleuter tot en met puber. Samen met de kinderen merken welke taal bij hun belevingswereld aansluit. Het belang van de verhalen te ervaren. Waar en welk soort afwisseling het lesmateriaal moest bevatten om ze geïnteresseerd te houden. Hoe het voor elk kind toegankelijk kon zijn. Of je nu ziek bent of niet ziek, een concentratieprobleem hebt of helemaal geen probleem, niet goed kunt slapen of je altijd kiplekker voelt, angst- of depressieklachten hebt of zingend door het leven gaat.
Hoe kon ik de methode geschikt maken voor gebruik op scholen (PO en VO)? In de gezondheidszorg? Maar ook in ziekenhuizen, achterstandswijken en op scholen met allerlei nationaliteiten. Zowel in groepen als aan individuen. En, niet onbelangrijk, hoe kon ik de ouders betrekken in dit belangrijke proces van innerlijke groei, bewustwording, het reguleren van emoties en zelfcompassie? Het is gelukt.

ELINE SNEL

Trainersmateriaal

 

Eline heeft vier trainers handboeken ontwikkeld voor vier leeftijdscategorieën in zeven verschillende talen (Engels, Frans, Duits, Spaans en Nederlands, Pools en Turks). Ook is er een syllabus waarin belangrijke trainers informatie te vinden is.

Voor de jaaropleiding tot Mindful Parenting & Teaching trainer heeft Eline een Magazine ontwikkeld die gebruikt wordt bij het geven van de 8-weekse training.

 

 • Tijdens de Opleiding tot Mindfulness Kindertrainer ontvang je twee trainers handboeken om kinderen te kunnen trainen in de leeftijd 4-12 jaar. Materiaal voor de kinderen kan in de webshop besteld worden. Je ontvangt hiervoor een inlogcode bij aanvang van de opleiding. 
 • Tijdens de Opleiding tot Mindfulness Jongerentrainer ontvang je ook twee trainershandboeken in de leeftijdscategorie 12-19 jaar. Ook studenten kunnen de training volgen. Materiaal voor de jongeren kan in de webshop besteld worden. Je ontvangt hiervoor een inlogcode bij aanvang van de opleiding.
 • Tijdens de Opleiding tot Mindful Parenting & Teaching trainer ontvang je een compleet uitgeschreven trainershandleiding en het 8-weekse Mindful Parenting & Teaching training Magazine. Het cursusmateriaal voor de deelnemers kan in de webshop besteld worden. Je ontvangt hiervoor een inlogcode bij aanvang van de opleiding.

De Methode Eline Snel is ontwikkeld op basis van de acht-weekse MBSR-training van Jon Kabat-Zinn en mag met recht een MBSR voor kinderen genoemd worden!

Door de structuur van de methode en omdat de handboeken voor de training volledig uitgeschreven zijn, werd onderzoek naar de werking van Mindfulness voor kinderen heel goed mogelijk .

Vanaf 2010 schreef Eline drie ouderboeken die nu over de hele wereld in 40 landen zijn uitgegeven. Ze worden gelezen en gebruikt door ouders, therapeuten, leerkrachten, scholen over de hele wereld. Samen met haar dochter Anne Marlijn ontwikkelde Eline een app voor jongeren in Europa en Amerika.

Het gaat om:
Stilzitten als een kikker (voor ouders van kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar), uitgeverij Kosmos, Utrecht

Ruimte geven & Dichtbij zijn (voor ouders van pubers en iedereen die werkt of leeft met kinderen in de leeftijd van 12-19 jaar), uitgeverij Kosmos, Utrecht

De kleine kikker (voor ouders van jonge kinderen van 1.5 – 4 jaar) het boek ligt op 13 april 2021 in alle boekwinkels

App voor jongeren: Sitting Still App

De kikker als metafoor in de Methode Eline Snel ‘Aandacht werkt!’

Eline Snel heeft heel bewust voor een kikker als hét symbool voor de Methode Eline Snel ‘Aandacht Werkt!’ gekozen:

 • Een kikker kan heel stil zitten en heel ver springen. Kinderen kunnen ook heel stil zitten, maar hun gedachten kunnen enorme sprongen maken, net als de kikker. Voor ze het weten springen ze er zelf achteraan.
 • De adembeweging kun je goed volgen bij kikkers. Bij zichzelf kunnen kinderen dit ook goed zien en voelen.
 • Een kikker is zich tijdens het stilzitten óók bewust van zijn omgeving. Zodra er gevaar dreigt springt hij weg. Zodra hij een vlieg ziet, komt zijn tong naar buiten.
 • Een kikker transformeert in een bekend sprookje tot een prins als hij de gouden bal van een prinses uit de vijver haalt, en de prinses vraagt hem te kussen. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en dat is met meditatie ook zo. Er is heel wat inspanning, discipline en compassie nodig om de transformatie, die mindfulness teweegbrengt te ervaren.
 • Tot slot is er een mooie oude Japanse haiku over een kikker:
 • O, oude vijver
  Een kikker springt erin
  Geluid van water

 • Stil water roept vanouds een gevoel op van diepte, tijdloosheid, onpeilbaarheid op.

  De plons van de springende kikker geeft besef van het zich altijd bewegende en levendige NU. Het weerspiegelt zich hierin.

Methode Eline Snel: Aandachttraining begint bij de adem

Het bijzondere van elke Mindfulness training is dat kinderen (en volwassenen) net dátgene leren wat ze op dit moment het meeste nodig hebben. Zelfvertrouwen, veerkracht, anders omgaan met spanning en zorgen, beter slapen door minder te piekeren of minder kritisch leren zijn naar zichzelf en anderen. Kinderen ontdekken dat het leren kennen en begrijpen van de binnenwereld net zo belangrijk is als het uit je hoofd leren van hoofdsteden. Door te leren mediteren, verhalen, aandachtoefeningen en bewegingsoefeningen leren kinderen meer aanwezig te zijn in dit moment. De concentratie neemt toe en de zorgen over de test van morgen of over de ruzie van gister neemt af. Aandachttraining begint bij de adem, en die voel je altijd NU. Zodra je aanwezig kunt zijn bij wat je nu voelt, denkt en ervaart, leer je je binnenwereld steeds beter begrijpen en automatische reacties op gevoelens zelf te beïnvloeden. Bewust en minder vanuit een impuls. Door uit het (vaak overvolle) hoofd in contact met je lichaam te zijn, ontdek je waar spanning en ontspanning voelbaar zijn. Waar vermoeidheid of spanning zich in uitten in onrustig of juist teruggetrokken gedrag. Kinderen ontdekken dat je niet hoeft te oordelen over wat jijzelf of anderen denken, voelen of ervaren. Er ontstaat mededogen en begrip. Tijdens de training worden kinderen geholpen creatieve en helpende manieren te vinden om zelfs de heftigste emoties of donkerste gedachten te verwelkomen en er iets mee te doen. Maar bovenal leren kinderen aardig zijn. Naar anderen en naar zichzelf. En dát zou wel eens te wereldvrede ten goede kunnen komen.

Methode Eline Snel: Niet hoeven oordelen

We weten niet welke kennis en vaardigheden wijzelf en onze kinderen de komende twintig jaar nodig hebben. Of zelfs de komende twee jaar. Wat we wel weten is, is dat we aandacht nodig hebben, ons moeten kunnen concentreren, luisteren en leren hoe we een zinvolle relatie met onszelf -gevoelens en gedachten- en anderen kunnen opbouwen. Deze vaardigheden, deze benadering van leren en de belichaming van deze kennis vormt de kern van Mindfulness.

Door wie worden de Mindfulness trainingen gegeven

De Methode Eline Snel wordt wereldwijd gegeven door professionals die werken met kinderen, denk maar aan leerkrachten, psychologen, psychiaters, kindercoaches etc. Ze zijn opgeleid en gecertificeerd aan de Academie voor Mindful teaching. De Mindfulness Methode Eline Snel wordt op talloze scholen, in privépraktijken of zorginstellingen aangeboden in binnen- en buitenland.

Ben je op zoek naar een trainer die opgeleid is in de Methode Eline Snel? Hier vind je een trainer bij jou in de buurt.

Heb je interesse in het volgen van een opleiding tot Mindfulness trainer aan de Academie voor Mindful Teaching? Bekijk dan hier al onze opleidingen!