MINDFUL SCHOLEN IN NEDERLAND

De Mindful school is een school waar aandachttraining geen luxe meer is, maar een noodzaak om alle veranderingen, de veelheid aan taken en wisselingen in het onderwijs hoofd en hart te bieden.

In 2014 werd de eerste Mindful school in de Methode Eline Snel een feit. Bij de P.J. Troelstra school in Amsterdam kregen alle 750 leerlingen het hele jaar door Mindfulness lessen, onder de bezielende leiding van twee ervaren Mindful leerkrachten Marijke Paulusma en Yvon Mul. De positieve effecten op gedrag, rustige sfeer in de klas en leerprestaties werden duidelijk zichtbaar, meetbaar en voelbaar. Nu zijn er op deze school meer dan 20 leerkrachten getraind. Ouders krijgen de kans om op school de oudertraining in de Methode Eline Snel te volgen. Marijke geeft graag advies aan schoolbesturen en/of directies van scholen, ze geeft inspirerende Mindfulness workshops aan leerkrachten en op studiedagen in het onderwijs.

WAT KENMERKT EEN MINDFUL SCHOOL?

Om in aanmerking te komen voor het predicaat Mindful School is het belangrijk dat de school voldoet aan onderstaande kenmerken:

Er zijn één of meer leerkrachten opgeleid aan de Academie voor Mindful Teaching om kinderen schoolbreed te kunnen trainen in aandacht.

Er is bereidheid van de directie om leerkrachten de 8-weekse Mindfulness training in Onderwijs & Opvoeding aan te bieden, om zo tegemoet te komen aan vermindering van werkdruk en het cultiveren van aandacht, rust en kalmte in de klas.

De directie onderzoekt de bereidheid bij leerkrachten om zich te laten opleiden aan de AMT zodat er een samenwerking ontstaat met de andere Mindful teacher(s) en een breder draagvlak en continuïteit gewaarborgd kan worden.

De aandachttraining (of Mindfulness) is voor leerlingen en leerkrachten een onderdeel van de schoolvisie op leren, gevoel van welzijn, ontwikkeling van autonomie en belangrijke levenswaarden.

Aandachttraining is een vast onderdeel in het curriculum geworden en is zichtbaar in de schoolvisie op leer- en veerkracht. Het welzijn van leerlingen en vermindering van het gevoel van “teveel in te weinig tijd” bij leerkrachten.

Een Mindful School heeft teamleden die behoefte hebben aan het deelnemen aan de acht-weekse Mindfulness training, zodat ze vanuit een meer vriendelijke, bewuste en niet oordelende aandacht met kinderen kunnen werken, als ook aandacht en zorg voor de eigen veerkracht niet uit het oog verliezen.

Het geven van de Methode Eline Snel aan kinderen is voorbehouden aan leerkrachten die de opleiding aan de AMT gevolgd hebben.

Het is mogelijk om de nodige formatie toe te kennen aan leerkrachten om de lessen schoolbreed te kunnen geven. Informatie hierover kun je opvragen via info@elinesnel.com

Ten slotte ontvangt de ‘Mindful School’ een prachtig uitgevoerd kikker-keurmerk voor op de buitenmuur of in de school.

MINDFUL SCHOOL IN DE METHODE ELINE SNEL

Op dit moment zijn er verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs in Nederland die zich kwalificeren als Mindful School. Hieronder vind je een overzicht van de Mindful Scholen.

Mindfulness Scholen – Primair Onderwijs

P.J. Troelstraschool - Amsterdam-West

De P.J. Troelstra school in Amsterdam-West is de eerste Mindful School in Nederland. Bekijk hun website, en neem bij vragen gerust contact op. Vraag naar Marijke Paulusma of Yvonne Mul. Zij weten er inmiddels alles van, kennen de Methode en het invoeren hiervan op school van binnenuit. Ook hebben ze in de loop der jaren talloze hindernissen Mindful overwonnen .

Bekijk hier een filmpje over de P.J. Troelstra school en Methode Eline Snel.

https://www.troelstraschool.nl/

De Kingschool - Denekamp

De Kingschool in Denekamp werd in 2017 de eerste Mindful School in Overijssel. Bekijk hun website of neem contact op met de directeur Magda Nijmeijer.

https://www.kingschool.nl/

Willibrord school - Amsterdam

De Willibrord school werd in 2018 een Mindful School. 90% van de leerkrachten werden er getraind in Mindfulness. Mirjam Blok (zelf leerkracht en Mindfulness trainer in de Methode Eline Snel) geeft het hele jaar door de aandachtlessen aan de kinderen en stimuleert haar collega’s om gedurende tien minuten elke dag de aandachtspier te onderhouden.

https://www2.askoscholen.nl/scholen/willibrord/Paginas/default.aspx

https://www.askoscholen.nl/berichten/willibrord-mindful-school

St Dominicusschool - Utrecht

De St Dominicusschool in Utrecht werd in 2018 een Mindful School. 80% van alle leerkrachten wilden dit graag. Er zijn inmiddels 20 leerkrachten getraind in de 8-weekse Mindfulness training, zodat Mindful Teaching een vast onderdeel van de leeratmosfeer is geworden. De twee bevlogen Teachers Mindfulness, Mirjam Elbertse en Tanja van Houvell, geven dagelijks de aandachttrainingen aan kinderen.

https://www.ksu-stdominicus.nl/

Mindfulness Scholen – Voorgezet Onderwijs

Ook in het Voortgezet Onderwijs worden op regelmatige basis acht-weekse Mindfulness trainingen aangeboden aan jongeren van 12-19 jaar.

Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg - Amersfoort

Op het Openbaar Lyceum De Amersfoortse Berg in Amersfoort geeft leerkracht Liesbeth Dollekamp (filmpje) vanaf 2014 elk jaar aan volle groepen jongeren de Mindfulness training aan VWO en HAVO leerlingen.

https://www.amersfoortseberg.nl/

Montessori college - Nijmegen

Het Montessori college in Nijmegen heeft sinds 2015, met een team van vier opgeleide leerkrachten, Mindfulness verankert in het onderwijs. Wil je hier meer over weten, lees dan dit interessante artikel.

https://montessoricollege.nl/