RETRAITE

Traditiegetrouw organiseert Eline Snel sinds 2006 een vijfdaagse stilte retraite op basis van Vipassana en Compassie meditatie. De vijfdaagse retraite biedt de kans om intensief mindfulness te oefenen in een inspirerende omgeving en helemaal tot rust te komen in een ontspannen sfeer. Als rode draad loopt het beoefenen van vriendelijke aandacht en zelfcompassie door de week heen.

De retraites worden jaarlijks gegeven op Terschelling en in Spanje (Gerona)

Voor wie is de retraite bedoeld?

Iedereen is welkom! De retraite is bedoeld voor alle mensen die mindfulness- of meditatie-ervaring hebben of ervaring willen opdoen en op zoek zijn naar het ervaren van:

Zelfaanvaarding

Innerlijk tot rust en bloei komen

Verdieping van de meditatiepraktijk, waardoor je het allerbeste in jezelf voedt

Vriendelijke aandacht en zorg voor zichzelf wil onderhouden

De complexiteit van het leven hoofd en hart te leren bieden

Vertrouwen op de combinatie van zorg voor anderen en een gezond evenwicht vinden tussen geven en nemen.

Goed om te weten:
het volgen van een vijfdaagse stilteretraite is tevens een verplicht onderdeel van de AMT opleidingen.

Over de inhoud van de retraite

Vipassana betekent letterlijk “ de dingen zien zoals ze werkelijk zijn” . Deze 2500 jaar oude vorm van meditatie geeft inzicht in “ de dingen zoals ze werkelijk zijn” . Inzicht meditatie is gericht is op het, van een klein afstandje, observeren van onze onrustige, beweeglijke geest (die 60.000 tot 80.000 gedachten per dag produceert), en de talloze lichamelijke signalen, die ons handelen beïnvloeden.

Het doel van de meditaties is Zelftransformatie. Via bewuste observatie van de geest en de invloed die gedachten en gevoelens op je gedrag hebben , leer je je reactiepatronen kennen. Zonder er meteen iets aan te hoeven doen , op te lossen of iets te negeren. Om daarna, vanuit inzicht en bewustwording van on-heilzame (gedrags) patronen een andere relatie aan te gaan met wat pijn, frustratie, verdriet of boosheid oplevert. Zo ontstaat gelijkmoedigheid, compassie en een evenwichtige geest , vol liefde en medeleven.

De ademhaling heeft bij meditatiebeoefening altijd al een centrale rol gespeeld. Het is het krachtigste middel om je met het huidige moment te verbinden, of om te merken dat je afgedwaald bent… aan het denken, analyseren, bagatelliseren of dat je druk met wegstoppen bent.

Compassiemeditatie leert je hoe je verdriet kunt verzachten. Jezelf en anderen troost kunt bieden in moeilijke tijden. Een gevoel van innerlijk welzijn kunt bevorderen. Tijdens de retraite kunnen de verschillende compassiemeditaties aanleiding geven om met een wijs en zorgzaam hart je te kunnen verbinden met alles van jezelf en alles van de wereld om je heen.

Het 5-daagse stilteretraite programma

Het programma bestaat uit oefenen in stilte, gedurende tien uur per dag, onder begeleiding van Eline Snel en Chris te Riele. We starten de dag om 7.30 met 30 minuten chi kung/yoga in de buitenlucht, daarna volgt het ontbijt. De rest van de ochtend betstaat afwisselend uit (begeleide) zit- en loopmeditaties tot aan de lunch. Vanaf 13.30 is er tijd voor persoonlijke en groepsuitwisseling van de meditatie ervaringen met de meditatiebegeleider.

Het middagprogramma is start om 14.30 uur en bestaat uit “open meditatietijd”, waarin je zelf kiest voor loop-, wandel-, zit-, of ligmeditaties. Vanaf 17.00 wordt er weer op een vaste plek in de groep gemediteerd. Is er ruimte voor chi-kung, yoga en loopmeditatie tot 19.00. Het diner is om 19.00 en vindt grotendeels in stilte plaats met ruimte voor af en toe een inspirerende tekst.

De begeleiding van de bovenstaande retraite is in handen van Eline Snel en Chris te Riele. Kijk voor de datum in de Agenda.

De begeleiding van de AMT vijfdaagse Vipassana retraite vindt plaats onder leiding van Jan-Paul Buijk.

Compassie weekend retraite

Programma volgt.

Actuele data voor retraites

In de Agenda kun je terugvinden wanneer en waar een retraite plaatsvindt.