ONDERZOEK NAAR HET KINDERBREIN

Mindfulness blijkt een groot effect te hebben op het kinderbrein. Vooral op die delen van de hersenen die actief worden bij stress, emoties, agressie en executieve functies. Breinonderzoek heeft aangetoond dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. Ze maken andere keuzes in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Mindfulness is goed voor alle kinderhersenen in ontwikkeling. Waarom dit niet ten volle ondersteunen?

In het onderstaande filmpje legt dr. Dan Siegel, hoogleraar en klinisch psychiater aan UCLA, School of Medicine, uit welk effect meditatie heeft op de hersenen.

Er is veel en nog steeds groeiend bewijs dat Mindfulness leerkwaliteiten versterkt. Voor volwassenen belangrijk. Maar voor kinderen onmisbaar. De hersenen en hun neurologische systeem zijn nog volop in ontwikkeling. De gevoeligheid voor negatieve gevolgen van stress groter. Het is uiterst belangrijk om de natuurlijke goedheid, openheid en het natuurlijke vermogen tot aanwezigheid van kinderen te behouden, te stimuleren en verder te ontwikkelen! Zij vormen de toekomst.” – Jon Kabat-Zinn uit het voorwoord: ‘Sitting still like a frog’ van Eline Snel

Onderzoeken over Eline Snel

Tijdens de Opleiding tot Kindertrainer aan de AMT leer je niet alleen als professional om een acht-weekse Mindfulness training te geven aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Je leert het ook aan jezelf. Pianospelen leer je tenslotte ook van iemand die er ervaring mee heeft en dagelijks oefent. De Methode Eline Snel is met veel compassie en toewijding in de praktijk ontwikkeld voor en met kinderen. De Methode staat wereldwijd bekend als dé Mindfulness training voor kinderen en jongeren!

Op dit moment lopen er onderzoeken naar de mindfulness Methode Eline Snel voor kinderen en jongeren. Voor deze onderzoeken werken we samen met professor Ron Scholten van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Trimbos Instituut en in het buitenland met professor Herman Lo van de City University of Hong Kong.

Via onze social media kanalen en de website houden we je op de hoogte als de resultaten bekend zijn.