Methode en Handboeken

De Methode Eline Snel

Methode Eline Snel is een aandachttraining, ook bekend als ‘mindfulness’. Tijdens de acht- tot tienweekse training van gemiddeld een uur per week leren kinderen om vanuit een vriendelijke, opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze raken vertrouwd met hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. En ‘lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen, of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En bovenal: ze leren aardig te zijn, voor zichzelf en voor anderen.

Handboeken

Het was een bijzondere tijd om alle handboeken in de praktijk te ontwikkelen. In 2007 begonnen de intensieve jaren: van dag in dag uit ontdekken met kinderen wat meditatie voor ze kan betekenen. Van kleuter tot en met puber. Samen met de kinderen merken welke taal bij hun belevingswereld aansluit. Het belang van de verhalen te ervaren. Waar en welk soort afwisseling het lesmateriaal moest bevatten om ze geïnteresseerd te houden. Hoe het voor elk kind toegankelijk kon zijn. Of je nu ziek bent of niet ziek, een concentratieprobleem hebt of helemaal geen probleem, niet goed kunt slapen of je altijd kiplekker voelt, angst- of depressieklachten hebt of zingend door het leven gaat.

Hoe kon ik de methode geschikt maken voor gebruik op scholen (BO en VO)? In de gezondheidszorg? Maar ook in ziekenhuizen, achterstandswijken en op scholen met allerlei nationaliteiten. Zowel in groepen als aan individuen. En, niet onbelangrijk, hoe kon ik de ouders betrekken in dit belangrijke proces van innerlijke groei, bewustwording, het reguleren van emoties en zelfcompassie? Het is gelukt.

Ik heb vier handboeken ontwikkeld voor vier leeftijdscategorieën in vijf verschillende talen (Engels, Frans, Duits, Spaans en Nederlands)

Zie je geen afbeelding? Klik op deze link.

Tijdens de opleiding kies je één handboek, met één leeftijdscategorie, om mee te werken. Dit handboek naar keuze zit bij de opleiding inbegrepen. Andere handboeken kunnen later aangeschaft worden.