Onderzoek naar mindfulness en het kinderbrein

Mindfulness blijkt een groot effect te hebben op het kinderbrein. Vooral op die delen van de hersenen die actief worden bij stress, emoties, agressie en executieve functies. Breinonderzoek heeft aangetoond dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. Ze maken andere keuzes  in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Mindfulness is goed voor alle kinderhersenen in ontwikkeling. Waarom dit niet ten volle ondersteunen?

In het onderstaande filmpje legt dr. Dan Siegel, hoogleraar en klinisch psychiater aan UCLA, School of Medicine, uit welk effect meditatie heeft op de hersenen.

 

Er is veel en nog steeds groeiend bewijs dat Mindfulness  leerkwaliteiten versterkt. Voor volwassenen belangrijk. Maar voor kinderen onmisbaar. De hersenen en hun neurologische systeem zijn nog volop in ontwikkeling. De gevoeligheid voor negatieve gevolgen van stress groter. Het is uiterst belangrijk om de natuurlijke goedheid, openheid en het natuurlijke vermogen tot aanwezigheid van kinderen te behouden, te stimuleren en verder te ontwikkelen! Zij vormen de toekomst.

– Jon Kabat-Zinn uit het voorwoord: ‘Sitting still like a frog’ van Eline Snel 

 

Onderzoeken over Methode Eline Snel

In 2012 werd het eerste onderzoek naar Methode Eline Snel, en het effect op kinderen met ASS, uitgevoerd. De resultaten waren positief en nodigden uit tot verdere toepassing van deze mindfulnessmethode bij deze groep kinderen. Het artikel is van de hand van drs. H.R. Nanninga en mr. dr. B.B. Sizoo, en gaat over het effect van mindfulness in de Methode Eline Snel op kinderen met een autistische stoornis. Verschenen in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme (september 2012). Klik op de onderstaande button om het artikel (PDF) te downloaden

 

Onderzoek Methode Eline Snel

 

Op dit moment lopen er onderzoeken naar de mindfulness Methode Eline Snel voor kinderen en jongeren. Voor deze onderzoeken werken we samen met professor Ron Scholten van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Trimbos Instituut en in het buitenland met professor Herman Lo van de City University of Hong Kong.

Via onze social media kanalen en de website houden we je op de hoogte als de resultaten bekend zijn.

 

Wil je dit delen? Dat kan via onderstaande buttons