Over de Methode Eline Snel

Kernprogramma van Methode Eline Snel

Methode Eline Snel is een evidenced based programma, gebaseerd op de mindfulnesstrainingen voor volwassenen van Jon Kabat Zinn en ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar door Eline Snel. Tijdens de training leren kinderen om hun aandacht te kalmeren, te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze leren hun binnenwereld waar te nemen zonder meteen te oordelen of erop te reageren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan geven. Ze te accepteren zoals ze zijn. En bovenal: ze leren om aardig te zijn voor zichzelf en anderen.

Een ‘ontstreste’ geest is veel beter in staat tot leren. Uit veelvuldig breinonderzoek bij volwassenen en kinderen blijkt dat aandachttraining (mindfulness) de ontwikkeling van de prefrontale cortex bevordert en versterkt.

Welke trainingen zijn er?

  • Methode Eline Snel vormt de basis voor een achtweekse training voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Je geeft de training op een vaste dag en tijdstip, een half uur per week. Op de andere dagen van de week vinden ‘tien minuten lessen’ plaats voor verdieping en herhaling. Deze ‘tien minuten lessen’ geef je het hele jaar door.
  • Daarnaast bestaat er een tienweekse training voor jongeren van 12 t/m 19 jaar. De training geef je bijvoorbeeld in mentoruren of als naschoolse training van 90 minuten met een open inschrijving van leerlingen. Hierna kun je nascholingsbijeenkomsten en examentrainingen organiseren van bijvoorbeeld één keer in de maand of in de twee weken.

Trainers in de praktijk

De training is door Eline Snel volledig in de praktijk ontwikkeld. Als individuele kindertrainer kun je de Methode Eline Snel training in je eigen klas geven. Steeds vaker wordt de training schoolbreed gegeven door meerdere kindertrainers. Tijdens de AMT opleiding kun je één van de vier handboeken kiezen. Elk handboek is bestemd voor één specifieke leeftijdscategorie. Ze zijn samen met kinderen, leerkrachten en directies van diverse scholen ontwikkeld: in het basis- en voortgezet onderwijs, regulier en speciaal onderwijs, in grote en kleine scholen, in achterstandswijken en rijkere gebieden. Aandacht werkt, overal en altijd.

Bekijk de trailer van de documentaire over Eline Snel

Wil je dit delen? Dat kan via onderstaande buttons