Nieuwsbrief juni : Ontmoeten

ontmoetenIk wil je graag ontmoeten

Op een plek
Waar jij meer mij blijkt te zijn
En ik meer jou

Waar we Wij kunnen zijn
En vrij
Om te spelen en te dromen
Vol van leven
Kunnen stromen
Voorbij taal, ideeën
Of zelfs elkaar
Wil ik je graag ontmoeten
Het mag elke keer weer dáár.

Iedere ontmoeting die we hebben met een ander, geeft ons de unieke kans onszelf en de ander beter te leren kennen. Te begrijpen. Verwonderd te zijn over de eigen onverwachte innerlijke reacties op wat iemand zegt, doet of ervaart.

Er zit een bepaalde mystiek in iedere ontmoeting. Ontmoeten is gelijk aan niet(s) moeten. Open staan. In contact zijn. Zonder oordelen of vooringenomenheid aanwezig zijn. In contact zijn is natuurlijk niet altijd gemakkelijk. We hebben zo onze maskers en ruimtepakken. Vooral als ons iets niet aanstaat. Of als we ons gekwetst voelen, beledigd of genegeerd. Niet krijgen wat we willen of juist wel krijgen wat we niet willen. De harnassen hangen klaar om ons in te verbergen en juist niet te laten zien of merken dat…..

We allemaal hebben zo onze vaste ideeën over dit kind, die collega, of de houding van die ander. Maar vanaf het moment dat je elkaar een open ruimte kunt bieden waarin ieder zichzelf mag zijn ontstaat er een plek voor werkelijke ontmoeting. Een vrijplaats. Waar jij en ik in essentie niet verschillen, maar gelijk zijn in onze behoefte om gezien, gehoord en vertrouwd te worden. In het puur en ongekunsteld jezelf mogen zijn. Deze momenten raken me altijd weer en leren me te vertrouwen op het goede. In mijzelf en ieder ander die ik tegenkom.

“Dáár….. ver voorbij ideeën over goed of slecht handelen ligt een veld. Daar zal ik je ontmoeten”
-Rumi

Graag ontmoet ik jullie weer op allerlei momenten de komende tijd. Op allerlei manieren en onder allerlei omstandigheden.

Nieuws van de AMTdalai_lama

 • AMT team op Congres Op 12 mei waren we met een deel van het AMT-team op een groot congres dat ging over Mindfulness in Education. Het was een inspirerende dag, waarin we mensen uit soortgelijke werkvelden ontmoetten en geïnspireerd raakten door hun bevlogen ambities. En..de Dalai Lama was er ook.
 • De BOS-film is klaar De televisiedocumentaire over mijn werk gezien door de ogen en de lens van Jaap Verhoeven – regisseur, cameraman en meditator. Maar vooral liefdevolle en wijze vriend, die met ons op ontdekkingsreis is gegaan naar wat meditatie voor kinderen betekent. Het tijdstip van uitzending maken we zo snel mogelijk bekend.
 • AMT in het buitenland In Parijs, Duitsland, Hong Kong en Spanje werken kindertrainers met de methode ‘Aandacht Werkt!’. De taal is universeel – Education of the Heart. Ik voel me een gelukkige kikker als ik jullie allemaal zo vol inzet en compassie zie werken met de kinderen en elkaar. Dank hiervoor! Zonder jullie zou dit allemaal niet mogelijk zijn.
 • Internationale Facebook Voor internationale trainers (of mensen die dit willen volgen) hebben we een Engelstalige Facebookpagina opgezet voor The Academy for Mindful Teaching. Trainers die op LinkedIn zitten zijn welkom bij de AMT-groep daar.
 • Webshop Via de AMT-webshop kun je als kindertrainer makkelijk boeken en lesmaterialen bestellen. Helaas moeten we het “winkeltje aan huis” opdoeken. Het is voor ons niet meer te doen om op allerlei tijden beschikbaar te zijn en bestellingen per persoon af te laten halen. Wat we wel kunnen: steeds beter voor minder geld dingen laten maken, zoals het meditatiekrukje. En de portokosten verlagen voor pakketjes die door de brievenbus kunnen. Of een leuke Vaderdagkorting bedenken van 10 %. Voer de actiecode ‘vaderdag2014′ in bij het afrekenen, hij is geldig tot 15 juni. (Geldt niet voor de boekjes)
 • Nieuw in de Webshop Het ergonomische meditatiekrukje is een uitvinding van Bon Kalyjian, een Amerikaanse anesthesist die tijdens zijn reizen in het buitenland veel mediteerde. Hij zat alleen nooit lekker op een kussentje. Dus hij ontwierp deze ideale ‘reiskruk’. Dit ontwerp is door hem gepatenteerd. Enkele weken geleden ontmoette ik hem in Nederland en ondertekende het licentiecontract met hem. Nu mogen wij de Sit ‘n Go kruk ook verkopen.

chris grijnsSupervisie over het werkveld

We horen goede berichten over de supervisiegesprekken, en dat doet ons deugd. Naast alle opleiders die supervisie zullen blijven geven, zullen we ook supervisies gaan geven met betrekking op het werkveld. De supervisors die dit verzorgen hebben hiervoor een training gekregen van Chris Grijns. Zij zijn allemaal ervaren kindertrainers met meer dan twee jaar dagelijkse ervaring in de ‘Aandacht Werkt!’ trainingen.

Dit zijn de verdere specialismen van de opleiders die supervisies geven:

 • Supervisie: kinderen met ASS – Mieke Wapstra
 • Supervisie: kinderen en pubers met angst en depressieklachten – Ellen de Jong
 • Supervisie: kinderen op de basisschool – Marijke Paulusma en Yvon Mul
 • Supervisie in het Frans – Peggy Carlier

AMTgenda: Nascholingen en AMT Extra

Na de zomer is er een AMT Extra over ‘Aandacht Werkt!’ Ook voor Jongeren. Verder zijn er diverse nascholingen. Hieronder vind je meer informatie.

4 – 5 oktober : AMT Extra ‘Aandacht Werkt!’ Ook voor jongeren

 • Extra module van twee dagen over mindfulness voor jongeren. Deze module is bedoeld voor kindertrainers die zich willen specialiseren in het trainen van pubers en jongeren.
 • Zaterdag en zondag van 9:30-16:30
 • Kosten 2-daagse training incl. handboek € 400 excl. BTW. Wij verzorgen de lunch.
 • Gebruik het formulier om je aan te melden.10 oktober : AMT Nascholing ‘De kracht van de Inquiry’ door Johan Tinge
 • Voor gecertificeerde AMT-trainers die up-to-date willen blijven en voor iedereen die ervaring heeft met mindfulness en zijn of haar kennis daarin wil verdiepen.
 • Vrijdag van 10:30 – 16:30
 • Kosten AMT nascholing: € 125 excl. BTW. Wij verzorgen de lunch.
 • Gebruik het formulier om je aan te melden.24 oktober : AMT Nascholing ‘Kinderyoga’ door Helen Purperhart
 • Voor gecertificeerde AMT-trainers en iedereen die geïnteresseerd is en kinderyoga wil toepassen op school, gezondheidsinstelling of eigen praktijk.
 • Vrijdag van 10:30 – 16:30
 • Kosten AMT nascholing: € 125 excl. BTW. Wij verzorgen de lunch.
 • Gebruik het formulier om je aan te melden.29 november : AMT Nascholing ‘De noodzaak van Compassie op het Werk’ door Frits Koster
 • Voor gecertificeerde AMT-trainers die up-to-date willen blijven en voor iedereen die ervaring heeft met mindfulness en zijn of haar kennis daarin wil verdiepen.
 • Vrijdag van 10:30 – 16:30
 • Kosten AMT nascholing: € 125 excl. BTW. Wij verzorgen de lunch.
 • Gebruik het formulier om je aan te melden.

Uitgebreide informatie vind je op de Agenda

(Inter)nationaal onderzoek naar ‘Aandacht Werkt!’

Het onderzoek van de Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen naar ‘Aandacht Werkt!’ en het effect ervan op kinderen is uitgevoerd. Er is veel voorbereiding geweest, en er werden workshops, informatieavonden en bijeenkomsten gehouden met leraren.

Vijf enthousiaste AMT-trainers hebben met veel toewijding, tijd én aandacht de ‘Aandacht Werkt!’-training gegeven aan zes verschillende groepen in de leestijd van 9, 10 en 11 jaar. Veel kinderen hebben kennis gemaakt met de kikker in zichzelf, en daarmee bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Ik wil graag Nicole Padberg, Marca Hanegraaf, Merle Kwak, Anne Oosthoek en Manon Meijer bedanken voor hun enorme inzet en fijne samenwerking. De resultaten van het onderzoek zullen in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.

‘Aandacht Werkt!’ in Hong Kong
Ook in Hong Kong wordt ‘Aandacht Werkt!’ bestudeerd. Een groep kindertrainers van de University of Hong Kong voerden een pilot uit bij groepen kinderen van 4 tot 6 jaar. De kinderen zijn afkomstig uit achterstandswijken, en dagelijks ervaren zij en hun ouders veel stress, wat te maken heeft met de prestatiegerichte maatschappij waarin ze leven. De resultaten zal ik delen zodra ik ze binnen heb.

Oproep
Zijn er mensen in je omgeving die werkzaam zijn in de GGZ en (afstudeer)onderzoek willen doen naar ‘Aandacht Werkt!’ en kinderen met angst-, depressie- of andere klachten? Verwijs ze gerust door naar ons via info@elinesnel.nl, wij willen ze graag helpen.

De laatste kikkersprongen

Van deze nieuwsbrief 🙂 Geef jij kindertrainingen in de methode ‘Aandacht Werkt!’? Vermeld dan op je website, folders, facturen en andere plekken dat het gaat om deAandachttraining voor kinderen in de methode ‘Aandacht Werkt!’ van Eline Snel. Als je gecertificeerd bent is het handig om je digistempel op je communicatiematerialen te zetten. Op die manier treden we op dezelfde manier naar buiten, en is het duidelijk voor de buitenwereld waar de AMT en ‘Aandacht Werkt!’ voor staat.


Onlangs bliezen we de Facebookpagina Mindfulness voor Kinderen al nieuw leven in, en binnenkort beginnen we met het versturen van mailingen. Hiermee richten we ons op ouders en scholen. Meld je aan voor deze mailingen en like de pagina als je op de hoogte wil blijven.

En heb je leuke foto’s, anekdotes of filmpjes van kindertrainingen? Ze zijn altijd welkom! Indien we ze gebruiken om door te plaatsen zullen we het je altijd even vragen. Je kunt ze mailen naar redactie@elinesnel.nl.

Geniet van alle warme dagen die komen gaan!

Hartelijke groet,

Eline Snel